|
|
|
|
|
För 4 personer: 4 kronärtskocksbottnar 2 hg nyskalade och hackade räkor 1 hg löjrom 4 msk majonäs 2 msk chilisås 2 dl cognac dill, hackad salt vitpeppar, nymalen ½ huvud isbergssallad |
|
Strimla salladen och lägg som en bädd på tallriken. Placera kronärtskocksbottnen ovanpå. |
|
Blanda räkor, majonäs, lite hackad dill, chilisås och cognac. Smaka av med salt och peppar. |
|
Lägg räkmajonäsen ovanpå skockan och klicka över löjrom. Dekorera med en liten dillkvist. |
|
För 4 personer: 4 sjötungor à 400 g 8 havskräftor 2 dl vispgrädde 10 cl sauternesvin, härtappat 1 citron 150 g smör salt peppar 2,5 dl ris |
|
Rensa och tag ur havskräftstjärtarna. Fräs upp dem hastigt i smör. Slå över sauternes vinet och låt koka upp snabbt. Låt samtidigt vispgrädden koka upp i en kastrull bredvid. |
|
Koka ihop vinet och smöret samt tillsätt den heta vispgrädden. Låt nu detta genom kokning reduceras till hälften. Därefter lägges kräftstjärtarna i. Koka upp och smaksätt med salt och peppar. |
|
Stek sjötungorna à la Meunière (på mjölnarens vis) d v s salta, peppra, vänd fisken i vetemjöl och stek dem i smör. |
|
Lägg sjötungorna på en stor skärbräda och avlägsna ryggbenen genom att föra in en stekspade från huvudsidan och vik upp filéerna. Tryck tummen mor stjärten och bryt benen som släpper lätt från den undre köttsidan. |
|
Fyll fisken med stuvning och havskräftstjärtar samt lägg tillbaka filéerna över. |
|
Gratinera slutligen hastigt i ugn med kraftig värme från grill elementen. |
|
Servera sjötungorna med ris. 2,5 dl ris och en halv liter vatten kokas under tätslutande lock i 20 minuter. En sjötunga placeras på varje tallrik med en liten risportion och citronklyfta. |
|
För 4 personer: Kräm: |
|
Skala päronen fint och spara lite av toppen runt stjälken. Skär päronen plana i botten så att de kan stå upp. Gnid in dem med citronsaft så att de inte mörknar. |
|
Koka upp vatten och socker i en kastrull och lägg i 3 skivor citron. Lägg i päronen och koka upp långsamt. Koka ett par min och slå av värmen. Låt päronen ligga i det heta vattnet under lock till de är lagom mjuka. Ta då upp dem med en hålslev och låt dem rinna av. |
|
Vispa ihop äggulor och socker till krämen i en skål och ställ den i varmt vattenbad i en kastrull på spisen. Vispa ner lite rom i sänder och värm under fortsatt vispning tills såsen tjocknar. |
|
Slå krämen i ett fat när den svalnat. Rulla de avrunna päronen i krokanströssel och ställ i fatet. |
|
Om man så vill kan krämen blandas med lite uppvispad grädde |