|
|
|
|
För 4-6 personer: 6 - 8 stora tomater 2 äpplen 1 päron eller 1 banan 10 cm färsk gurka 150 g herrgårdsost 50 g majonäs 1 dl gräddfil 1 msk riven pepparrot salt vitpeppar grönsallad |
1. |
Skölj tomaterna. Skär av ett lock och gröp ur dem. Lägg dem upp och ned på en tallrik så att de får rinna av. |
2. |
Blanda majonäs, gräddfil och pepparrot med inkråmet från tomaterna och tillsätt efter hand finstrimlad frukt, ost och gurka. Smaka av väl. |
3. |
Fyll salladen i tomatskålarna och ställ dem kallt om de inte ska serveras genast. |
4. |
Lägg finstrimlad sallad runt tomatskålarna före serveringen. |
|
För 4 personer: 600 g kalvfilé (4 skivor à 150 g) 100 g pipo crème-mjukost 100 g färska champinjoner 2 schalottenlökar 2 dl vitt, torrt vin 2 dl vispgrädde ½ tsk bujongpulver salt vitpeppar, nymalen finhackad gräslök mjöl för parnering smör att steka i |
1. |
Platta ut kalvfilén något. Skär upp en ficka i sidan och lägg in osten. Vänd filén i mjöl och stek den i smör gyllenbrun. Salta och peppra. |
2. |
Tag filén ur stekpannan och håll varmt. Dela champinjonerna, finhacka löken och låt den fräsa upp med lite smör. Tillsätt vittvin och bulongpulver utrört i 5 cl vatten. Häll i vispgrädden och låt det hela koka ihop några minuter. |
3. |
Lägg nu i kalvfilén och låt den bräsera (koka) i såsen ca 5 min. Avsluta med att strö finhackad gräslök efter smak över filén och krydda såsen med salt och peppar. OBS att såsmängden är för fyra filéer. Varje filé skall bräsera i en fjärdedel av vätskemängden. |
|
|
½ kg potatis | 1 pkt frusna små ärter (250 g) |
2 äggulor | salt |
vitpeppar | riven muskot |
1. |
Skala och koka potatisen. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen, rör i äggulorna. Smaka av med salt, peppar och lite muskot. |
2. |
Rör ner ärtorna i den pressade potatisen och servera i portionsskål. |
För 4 personer: Soufflémassa: 2,5 dl mjölk 3,5 msk vetemjöl 1 msk smör 6 äggulor 3 msk strösocker = 30 g 8 äggvitor 2 tsk majsenamjöl Smaktillsats: rivet skal av 1 citron 4 msk syltad ingefära, finhackad 2 - 3 msk strösocker smör och socker till formen pudersocker och rivet citronskal att pudra över soufflén. |
1. |
Lägg mjöl i en kastrull, obs ej av aluminium. Häll på mjölk under vispning och koka upp. |
2. |
Minska värmen så att massan bara sjuder och vispa i smör, äggulor och socker. Vispa litet till och dra kastrullen från värmen. |
3. |
Blanda i smaktillsatserna. |
4. |
Vispa upp äggvitorna till styvt skum och vispa i majsenan. |
5. |
Rör försiktigt ihop krämen med äggvitorna och fyll i välsmord , sockrad souffléform. |
6. |
Grädda i 200 - 225 grader ca 30 min. Titta inte i ugnen förrän mot slutet av tiden. |
7. |
Pudra över pudersocker och citronrasp och servera genast. |