|
|
|
|
|
För 4 personer: 4 ägg 2 avocado 300 g gravlax i bit Till dressing: 2 msk vinäger 6 msk olja 1 msk vatten ½ krm salt ½ krm svartpeppar 1 krm salladskrydda (italiensk) |
1. |
Hårdkoka äggen, spola i kallt vatten och låt dem svalna. Skala och dela i klyftor |
2. |
Skär avocado och gravlax i 1 cm stora tärningar. Droppa gärna lite citronsaft på avocadon, så mörknar den inte. |
3. |
Vispa ihop ingredienserna till dressingen |
4. |
Vänd försiktigt ned ägg, avocado och lax i en skål och häll över dressingen. Låt salladen gärna stå svalt en stund och dra åt sig dressing. |
|
För 8 personer: 1 lammstek ca 2½ kg ½ dl matolja 2 tsk salt 1 tsk timjan 1 tsk mejram 1 tsk svartpeppar |
1. | Gnid in lammsteken med oljan och kryddorna. Låt den gärna ligga och dra med kryddorna en stund. (Medan ugnen blir varm.) |
2. |
Sätt ugnen på 175 grader. |
3. |
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen på köttet, men inte mot benet. |
4. |
Stek köttet tills termometern visar 70-72 grader, då är det vackert rosa inuti. Det tar ca 1 3/4 - 2 tim. Låt gärna köttet vila i 10 min innan det skärs upp. |
Ost av typ lagrad grevé, herrgård eller emmenthaler passar utmärkt i gratängen. | |
1 kg potatis | 6 gula lökar |
1 tsk salt | 2 krm svartpeppar |
3 dl riven eller hyvlad ost | 4 dl grädde |
1. |
Skala potatis och lök. |
2. |
Skär i tunna skivor |
3. |
Blanda potatis, lök, ost och kryddor i en ugnsfast form. Slå över grädden |
4. |
Sätt ugnen på 175 garder och låt gratängen grädda i 1 tim och 15 minuter. Gör man den tillsammans med lammsteken, så ställ in den när steken har varit i ugnen i 30 min. |
|
För 5-6 personer: 1 mogen honungsmelon (ca 1 kg) 1 liten färsk ananas 2 mogna blodgrapefrukter 3 kiwifrukter 1 papayafrukt |
1. |
Dela melonen mitt itu och tag bort kärnorna. Skär fruktköttet i kuber. |
2. |
Skär ananasen rakt av i skivor, skär bort skalkanten och dela skivorna i mindre bitar. |
3. |
Skala grapefrukterna med kniv så att även det vita under skalet kommer bort. Skär sedan ut klyftorna mellan sidoväggarna så bara fruktköttet kommer med i salladen. |
4. | Skala och skiva kiwifrukterna tvär över. |
5. |
Skala papayan, dela på mitten och tag bort de svarta kärnorna. Skär fruktköttet i långa skivor. |
6. |
Blanda alltsammans försiktigt och servera ur en vacker skål. |