|
|
|
|
För 4 personer: 4 st paprikor vatten+salt (1 tsk/liter) 1-1½ msk smör eller margarin, ca 20 g 2 msk vetemjöl 2 dl mjölk 3 äggulor 1 tsk potatismjöl 2 krm salt 1/4 krm cayennepeppar 3 äggvitor 3 dl riven lagrad ost, t ex Svecia |
|
1. |
Sätt ugnen på 200 grader. |
2. |
Dela paprikorna mitt itu på längden. Kärna ur dem och tag bort innerväggar. |
3. |
Lägg paprikahalvorna i kokande saltat vatten och koka dem cirka 3 minuter så att de mjuknar något. Tag upp dem och låt dem rinna av väl med kupiga sidan upp. |
4. |
Smält matfettet i en kastrull. Rör ner mjölet och späd med mjölken. Låt det koka på svag värme 3-4 minuter. Rör då och då. Tag kastrullen från värmen och rör ner en äggula i taget. Blanda ner potatismjöl, ost, salt och peppar. |
5. |
Rör så osten smälter lite och låt sedan smeten svalna. |
6. |
Vispa äggvitorna till mycket hårt skum, de ska gryna sig. Blanda försiktigt ner dem i ostsmeten. |
7. |
Ställ paprikahalvorna på ett ugnsäkert fat. Fördela ostsmeten i dem, de kan vara nästan fyllda. |
8. |
Grädda på galler i nedre delen av ugnen 20-30 minuter. |
9. |
Servera genast med till exempel lite smör smaksatt med kryddgrönt eller med rökt skinka och bröd. |
För 4 personer: Tillbehör: |
1. |
Bottna en låg, vid smord panna med löken och smula fiskbuljongen ovanpå. Lägg på sjötungsfiléerna dubbelvikta |
2. |
Tvätta och skiva champinjonerna i tunna skivor. Fördela champinjonerna över fisken. Droppa över citronsaften. Fyll på med vitt vin, täck pannan väl med folie eller lock. |
3. |
Koka upp och pochera (= koka sakta i kort spad under tätslutande lock) i ca 10 minuter. Lyft försiktigt upp fiskfiléerna och den svamp som följer med till ett hett serveringsfat. Täck fisken väl med folie och håll den varm på spiskanten eller i svag ugnsvärme. |
4. |
Koka ihop spadet och resterande svamp under stark värme tills nästan all vätska kokt in. |
5. |
Tag pannan från värmen och vispa i mjölet samt späd med grädden. Koka såsen under stark värme och ständig vispning till lagom såskonsistens. |
6. |
Smaka av såsen med salt och ev. ett par droppar citronsaft samt mycket försiktigt med cayennepeppar. Vispa slutligen i en klick kallt smör. Hetta upp såsen och slå den över sjötungsfiléerna och dekorera med strimlor av tryffel, ev. fleurons och champinjonhattar. Servera med ris eller nykokt pressad potatis. |
För ? personer: Fyllning: Maräng: |
1. |
Hacka snabbt ihop mördegen och låt den vila kallt. Tryck ut den i en väl smord form med löstagbar kant. Vik ett alfolieband och tryck in det mot kanten så att denna håller sig uppe under gräddningen. Sätt in formen i 200 grader ugnsvärme ca 20 minuter eller tills degen är färdiggräddad. Låt skalet svalna. |
2. |
Under tiden skala och skär äpplena i stora klyftor. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vin och lite socker. Koka äpplena. Äpplena skall bara sjunka ihop lite, får ej bli mosiga. |
3. |
Vispa äggvitorna med ättika till ett styvt skum. Ta i sockret lite i sänder och fortsätt vispningen en stund. Rör ner mandeln. |
4. | Bred aprikosmarmeladen i botten, fyll med äpple och bred sist marängen över det hela. Sätt in mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter eller tills marängen har fått fin färg. Servera med iskyld grädde. |