|
|
och oliver |
|
För 4 personer: Till såsen: |
|
1. |
Skär melonen i 4 klyftor. Skiva gurkan tunt. Skala räkorna. Öppna sparrisburken och låt spadet rinna av. |
2. |
Lägg en klyfta melon på varsin assiett, fördela sparris, gurka och räkor eller skinka omkring. Täck med plastfolie och ställ kallt. |
3. |
Låt basilikan dra i citronsaften en stund och rör sedan ner majonäs, gräddfil och finskuren persilja. Lägg några skedar av såsen på melonen just innan den ska serveras. |
För 4 personer: Tillbehör: |
1. |
Börja med att råskala och koka potatisen. Putsa under tiden filéerna fria från fett och hinnor. Skär dem i 2-3 cm tjocka skivor. Skiva oliverna. |
2. |
Hetta upp en traktörpanna eller liknande. Salta och peppra filéerna. Stek dem sedan hastigt i smöret 1-2 minuter på varje sida. |
3. |
Lägg upp och fördela filéerna på heta tallrikar. Koka ur pannan med vinet och tillsätt creme fraiche. Smula ner grönsaksbuljongtärningen och ge det hela ett uppkok. |
4. |
Smaka av såsen med en aning salt om det behövs samt klipp i kryddkrassen. Slå såsen runt filéerna och strö oliverna över. Servera omedelbart samt bjud nykokt pressad potatis till. |
För 6 personer: 6 ganska hårda päron 1 tsk grön- eller vitpeppar 1 flaska svartvinbärssaft, ca ½ liter + vatten 1 bit kanelstång, ca 5 cm skalet av ½ citron Till serveringen 2 dl vispgrädde ½ tsk vanillinsocker 2 tsk strösocker |
1. |
Välj en så stor kastrull att alla päronen ryms. Häll i den utspädda saften, kanelstång och citronskal och koka upp ca 5 minuter. Låt lagen svalna något. |
2. |
Medan lagen kokar skalar man päronen jämnt och fint. Spara skaftet och skär av en skiva i botten så att päronen kan stå vid serveringen. Om det går, så tryck in pepparkornen lite här och var i päronen, låt annars pepparkornen koka med i lagen. |
3. |
Lägg ner päronen och se till att lagen täcker dem. Sätt på lock och koka päronen sakta färdiga ca 20-45 minuter beroende på sort och hårdhet. 20 minuter brukar vara minimum för att hindra dem att missfärgas kring stjälken. |
4. |
Låt päronen kallna i lagen, då drar den in och päronen blir genomskinliga i fruktköttet. |
5. |
Ta upp päronen när de är helt kalla. T ex på morgonen. Bubbelkoka ihop lagen tills den blir till en tjockflytande sås. Skulle den råka koka ihop för mycket, kan man spä den med ½ dl vatten och värma på nytt. |
6. |
Vid serveringen slås såsen över päronen och den vispade smaksatta grädden bjuds till. |