|
|
|
och persikosås |
För 4 personer: 500 g purjolök skuren i bitar 1 skivad gul lök 3 grönsaksbuljongtärningar 6-7 dl vatten 3 dl riven ost, t ex cheddar 4-5 dl grönsaksbuljong 3 dl gräddmjölk 2 tsk basilika 1 krm salt 1/4 krm cayennepeppar 2 msk torr sherry 1½-2 tsk ljus fransk senap Garnering: finhackad smörgåskrasse |
|
|
|
2 dl gräddfil | ½ tsk worcestershiresås |
50 g mosad ädelost | ½ krm salt |
2-2½ msk chilisås | ½ krm peppar |
2 pressade vitlöksklyftor |
1. |
Lägg gul lök och buljongtärningar i vatten och koka tills grönsakerna är mjuka. Ta upp grönsakerna och spar buljongen. |
2. |
Kör grönsakerna i mixer till en puré. Lägg purén och osten i en kastrull. Späd lite i taget med växelvis grönsaksbuljongen och gräddmjölken under kraftig vispning. Låt koka upp. Krydda och tillsätt senap och ev. sherry. Smaka av med ev. ytterligare kryddor. |
3. |
Sila soppan och pressa med sked ur all vätska. Koka upp soppan och häll den i varm soppskål. Strö över smörgåskrasse. |
4. |
Rör ihop ingredienserna till den kalla såsen och servera den separat till den heta soppan. Servera något bröd till, t ex baguette. |
För 4 personer: 2 sjötungor eller annan plattfisk på 5-6 hg styck 1 gul lök 6 vitpepparkorn persilja 3 dl vitt vin 1 dl vatten 1 hg stora champinjoner Sås 3 dl fiskbuljong 1½ dl tjock grädde 1 äggula 50 g smör salt peppar citronsaft Garnering havskräftstjärtar, räkor eller hummer |
1. |
Rensa och skölj fisken. Lägg den med den mörka sidan uppåt och skär en skåra utefter ryggbenet. |
2. |
Skär loss filéerna från mitten och utåt på båda sidor med vass kniv. |
3. |
Lägg filéerna med skinnsidan neråt och skär loss skinnet från stjärten. Koka buljong på skrovet, lök, vitpeppar, vin, vatten och persilja. |
4. |
Vik filéerna mitt itu med (före detta) skinnsidan inåt och lägg dem i en eldfast form eller panna. Lägg champinjonhuvuden mellan filéerna och häll över buljong. |
5. |
Låt filéerna sjuda under lock i cirka 10 minuter. Sila över spadet i en kastrull, koka ihop det till hälften och späd med grädden. |
6. |
Tag kastrullen från värmen och vispa ner äggulan. Vispa ner smöret flockvis och smaka av med kryddor och citronsaft. |
7. |
Lägg champinjonerna på fisken, häll över såsen och garnera med skaldjur. Servera med ris och samma sorts vin som ingår i såsen. |
För 4-6 personer: 3 äggulor 3 msk socker 1 krm stött kardemumma 2 dl vispgrädde 1 liten honungsmelon 1 burk persikor, 825 g |
1. |
Vispa gulor och socker vitt och poröst. |
2. |
Blanda i kardemumman. |
3. |
Vispa grädden ganska tjockt. |
4. |
Blanda äggsmeten och grädden. |
5. |
Frys i portionsformar eller en sockerkaksform (ca 1 liter). |
6. |
Dela melonen, ta ur kärnorna och skär bort skalet. Skär några fina skivor och spara till garnering. Skär resten i små bitar och kör i mixer till sås. |
7. |
Spara två persikor och skär i skivor till garnering. |
8. |
Resten av persikorna mixas till en jämn fin sås, späd eventuellt med litet av lagen. |