|
|
|
i jordgubbssås |
För 12 personer: Grönsaksfyllningen |
|
1. |
Skala rotselleri och potatis, skär i bitar och lägg att koka fullständigt mjukt, ca 45 min, i vatten med citronsaft. |
2. |
Skala morötterna, skala och klyv palsternackorna. Koka dem helt mjuka. |
3. |
Skär själva blommorna av broccolin. Koka dem mjuka, ca 5 min. Sila upp och doppa dem snabbt i kallt vatten. |
4. |
Blötlägg gelantinbladen en stund i kallt vatten. Krama ur och lös dem i 2 dl av kokvattnet från sellerin. Lös också upp buljongtärningen häri. |
5. |
Sila från resten av kokvattnet från sellerin och potatisen. Kör eller vispa selleri och potatis till mos under tillsättande av buljongen, vispgrädde och salt. |
6. |
Fukta och klä invändigt en 2-liters form med plastfolie. Varva purén med grönsakerna i formen. |
7. |
Slå formen lätt mot bänken så att allt packar sig. Ställ kallt över natten. |
8. |
Stjälp upp och skär i skivor med vass kniv. |
|
|
ca 100 g hasselnötskärnor | 2 msk vinäger |
2 dl god olja | 2 tsk salt |
ett par varv på pepparkvarnen |
1. |
Lägg nötterna i torr stekpanna och rosta dem tills skalet börjar släppa |
2. |
Rulla dem i pannan och blås sedan försiktigt bort skalen - helst utomhus! Krossa nötterna grovt. |
3. |
Vispa ihop vinäger och olja, tillsätt nötter, salt och peppar. |
För 4 personer: Laxmousse Sås |
1. |
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i foodprocessor och mixa till en slät smet. Tillsätt grädde och ägg. Mixa och smaksätt med salt, peppar och muskot. Ställ moussen i kylen. |
2. |
Rispa gurkskalet med en gaffel längs gurkan. Skär gurkan i tunna skivor. |
3. |
Lägg fiskfiléerna glest i en smord långpanna. salta lätt. Bred moussen över hela filéerna. Lägg gurkskivor som tegel över filéerna. |
4. |
Koka fisken i ugnen ca 15 minuter. |
5. |
Skala och finhacka löken. Koka löken i vinet till ½ dl återstår och sila sen bort löken. |
6. |
Vispa ner äggulorna i vinet. Sjud på svag värme under vispning tills det tjocknar. Vispa i smöret klickvis och smaka av. Servera fisken med såsen. |
För 20 personer: Jordgubbssåsen |
1. |
Smält chokladen över vattenbad. Vispa grädden under tiden. |
2. |
Rör ut gulorna med florsockret och rör försiktigt ner dem i grädden. |
3. |
Rör därefter ner den smälta chokladen och slutligen likören |
4. |
Ställ moussen kallt över natten. |
5. |
Till såsen halvtinas jordgubbarna och körs till puré i foodprocessor. Söta med florsocker om det behövs. Lägg moussen som vita ägg på en spegel av jordgubbssås. |