|
|
|
|
För 4-5 personer: Sås |
|
1. |
Lägg räkor och lax i mixern eller matberedarens skål. Kör till färs. Lägg i gulorna och dillen. Salta och peppra lätt och köär åter medan du häller i grädde. Lägg till sist i smörklicken och arbeta i den. |
2. |
Fördela smeten i 4-5 smorda portionsformar. Så långt går det att förbereda. Skålla, skala och kärna ur tomaterna och ställ också dem svalt tills det är dags att laga färdigt. |
3. |
Ställ formarna i en liten långpanna eller en form och häll på hett vatten sedan du ställt formen på ugnsluckan. Ugnen skall vara värmd till 175 grader. |
4. |
Sätt in vattenbadet och låt timbalerna stelna och få fin färg. Det tar 15-20 minuter. |
5. |
Kör under tiden tomatköttet med vin och vitlök i mixer. Smaka av med salt och peppar. |
6. |
Fördela såsen på assietter eller desserttallrikar. Ju större tallrik du använder desto större är risken att såsen flyter isär. Den måste därför mixas i sista stund. |
7. |
Stjälp upp de heta timbalerna - med rätsidan upp - mitt på och garnera med en dillvippa. |
För 4 personer: Grönsakssås Tillbehör |
1. |
Börja med att koka potatisen som ska vara absolut nykokt då den pressas genom en potatispress vid serveringen. |
2. |
Skär samtliga grönsaker i mycket fina strimlor och fräs dem lätt någon minut i ca 1 msk smör. |
3. |
Koka upp vinet med fiskbuljongtärningen. Blanda 1 msk smör med 1 msk mjöl till en jämn smet och klicka den i vinbuljongen under ständig vispning och uppkok. Tillsätt creme fraichen och koka såsen ett par minuter. Tillsätt grönsaksfräset. |
4. |
Krydda laxen med salt och en aning nymalen vitpeppar. Lägg laxskivorna i en låg vid panna och slå över grönsakssåsen. Täck det hela med smörpapper eller lock och sjud laxen 4-5 minuter beroende på skivornas tjocklek. Fördela sedan lax och sås på heta tallrikar och garnera med bladpersilja och citron samt bjud nykokt pressad potatis till. |
För ? personer: 1 pkt vaniljglass vitt vin eller likör olika exotiska frukter, t ex kiwi, mango, ananas, papaya |
1. |
Skär olika frukter i bitar och marinera gärna någon timme i sött vitt vin eller i likör. |
2. |
Lägg upp glassen portionsvis. |
3. |
Trä fruktbitarna på små cocktailspett och stick ner i gräddglassen. Ev. marinad används som sås över glassen. |