|
|
|
|
För 4 personer: 1 hårdkokt ägg 2-3 hg räkor 1 tomat 2 mogna avocadofrukter 1½ tsk citronsaft 1 msk chilisås några stänk tabasco ½ kryddmått chilipeppar |
|
1. |
Hårdkoka ägget och hacka fint |
2. |
Rensa räkorna och skär tomaten i små bitar. |
3. |
Skär avocadofrukterna på längden och tag bort kärnan |
4. |
Gräv ur fruktköttet med en tesked och lägg det i en skål. Var försiktig. Salladen ska fyllas tillbaka i skalskålarna. |
5. |
Blanda avocadoköttet med ägg, tomat och räkor. |
6. |
Tillsätt citronsaft, chilisås och kryddor. Eventuellt behövs också salt och peppar. Blanda. |
7. |
Fyll salladen tillbaka i skalhalvorna. garnera med dill. |
För 4 personer: 500 g grisfilé 2 msk margarin 1 tsk salt, svartpeppar 8 - 10 potatisar 2 gula lökar 1 tsk salt 1 msk margarin Champinjonsmör: 50 - 75 g margarin 1 burk (100 g) champinjoner 1½ dl hackad persilja 1 krossad vitlöksklyfta |
1. |
Sätt ugnen på 225 grader. Skala lök och potatis. Finhacka löken och skär potatisarna i tunna skivor. |
2. |
Lägg potatis och lök på ett ugnssäkert fat. Salta och klicka över lite margarin. Stek potatisen i ugnen omkring 45 minuter. Täck med aluminiumfolie de första 15 minuterna. |
3. |
Dela köttet i så stora bitar att de får rum i stekpannan. Bryn köttet runt om i margarin. Krydda med salt och peppar. Efterstek filén på svag värme under lock 15-20 minuter. |
4. |
Ta upp köttet och skär det i skivor. Vispa ur stekpannan med varmt vatten och häll skyn över potatisen. |
5. |
Blanda mjukt margarin med hackade champinjoner, hackad persilja och smaksätt med krossad vitlök. |
6. |
Lägg köttskivorna över potatisen och klicka på champinjonsmöret. Så här långt kan rätten göras iordning i förväg. |
7. |
Strax innan rätten ska serveras sätt in fatet i 250 grader varm ugn. När smöret smält och allt är genomvarmt kan du servera filé provencale, gärna tillsammans med en skål skivade tomater. |
För 6-8 personer: ca 1 dl hackade förkokta murklor, ca 250 g färska 4 äggulor 1 ägg 1 dl florsocker 1½msk honung 3 dl vispgrädde |
|
1. |
Använder du färska murklor ska dom först delas och sköljas mycket noga så att all jord och ev. grus försvinner. |
2. |
Koka sedan upp murklorna i vatten som täcker väl. Slå bort spadet och låt murklorna svalna. |
3. |
Hacka murklorna mycket fint och mät upp ca 1 dl hackade murklor till parfaiten |
4. |
Vispa ägget, gulorna, honungen och florsockret tjockt, ljust och pösigt. |
5. |
Vispa grädden till hårt skum utan att den blir grynig. |
6. |
Blanda äggvispet med de finhackade murklorna som ska vara väl avrunna och hårt urkramade (= så torra som möjligt). |
7. |
Vänd försiktigt ner ägg och murkelblandningen i grädden. Blanda men rör inte i onödan. Häll det hela i en form som rymmer drygt 1 liter och ställ i frysen 6 - 8 timmar. |
8. |
Murkelparfaiten kan göras klar i god tid och förvaras i frysen. Vid serveringen låt formen stå 15 - 20 min i kylen och mjukna. Stjälp upp och servera med lättsötad, lättvispad grädde och mandelflarn. |