|
|
|
|
För 4 personer: 7½ dl kycklingbuljong gjord på tärning 3 - 4 väl mogna avocador, 500 g saften av ½ citron 2 dl vispgrädde ½ - 1 tsk chilipulver ½ tsk salt 200 g räkor |
|
1. |
Koka buljongen, låt den kallna. |
2. |
Skär avocadoköttet i små bitar. Mosa med en gaffel eller en elvisp eller passera det genom en grov sikt. Blanda genast i citronsaften, annars mörknar moset snabbt |
3. |
Skär moset med den kalla buljongen. Vispa grädden tjock och blanda ner i soppan. |
4. |
Smaka av med chilipulver och salt. Ställ soppan i kylen någon timme. Servera den ur små skålar, garnera med räkor. |
|
För 4-6 personer: 1 - 1½ kg antilopstek med ben eller ca 8 hg benfri stek 1½ tsk salt ½ tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk salvia 2 gula lökar 4 morötter 2 - 3 msk margarin (äkta soja) Tillbehör: murkelsås kokt blomkål haricots verts kokt eller råstekt potatis sallad |
Murkelsås: För 4 personer: ca 40 g torkade murklor el en burk konserverade à 200 g 1 msk margarin 2 msk vetemjöl 4 - 5 dl vätska (svampspad och grädde) ½ - 1 tsk salt (vitpeppar) |
1. | Sätt ugnen på 150 - 160 grader. Lägg det otinade köttet på ett ugnssäkert fat eller i en liten långpanna. Sätt in steken i ugnen. |
2. | Efter ca 1 timme har köttet tinat - ta då ut steken, krydda med salt, svartpeppar och salvia. Sätt i en köttermometer |
3. | Skala lökarna och morötterna och skär dem i bitar och lägg runt omkring steken. Klicka lite margarin över grönsakerna och stänk eventuellt lite soja över dem. |
4. | Sätt in steken i ugnen och låt den steka ytterligare ½ - 1 timme eller tills köttermometern visar 77 grader. Då är steken helt genomstekt, vill ni ha rosafärgat kött, ta ut steken när termometern visar ca 70 grader. |
5. | Låt gärna steken vila 5 - 10 minuter innan den skärs upp. Täck med aluminiumfolie så håller den sig varm. |
Murkelsås | |
1. | Torkade murklor sköljs väl. Lägg dem i ca 3 dl vatten ca 2 tim. Koka dem i blötläggningsvattnet ca 5 min. Använd spadet att späda såsen med. Giftämnet i färska murklor försvinner efter 4 - 6 veckors torkning. |
2. | Häll av spadet från den konserverade svampen och använd det till såsen |
3. | Finhacka svampen. fräs den i margarin, strö på mjöl och späd med murkelspad och grädde, lite i sänder. |
4. | Låt såsen koka ca 5 min. Smaka av med salt och ev lite vitpeppar. |
För 4 personer: Till serveringen: |
1. | Värm en traktörpanna/omelettpanna med rundade kanter. Lägg i strösockret och låt det smälta och bli vackert mellanbrunt och karamelligt utan att brännas. |
2. | Lägg i smöret och låt det smälta ihop med det karamelliserade sockret under ständig omrörning. En gaffel är en bra hjälp när man rör. Bli inte orolig om karamellen biter sig fast på gaffeln, efter en stunds rörande släpper den. |
3. | Tillsätt apelsinsaften och citronsaften. Rör hela tiden |
4. | Lägg i jordgubbarna, apelsinskalet och grönpepparen. Rör om väl. Pudra över florsockret.. |
5. | Slå på spriten och bränn av. Den brinner bra! Akta skägg och hår! |
6. | Servera genast med mjuk vaniljglass. |