|
|
|
|
|
För 4 personer: 200 g färska vita champinjoner |
1. | Putsa champinjonerna, bryt loss stjälkarna och sjud allt i smör på svag värme tills de är mjuka och fått lite färg |
2. | Smaka av med salt och peppar innan svampen späds med grädden. |
3. | Låt svampen småputtra utan lock, tillsätt under hand kryddor och olika smakämnen. |
4. | Lägg de smörbredda brödskivorna, med kanterna kvar i smord långpanna. Ställ in dem i 225 grader i ugn på 2:a falsen till bröden är frasiga och får färg, 5 - 10 min. |
5. | Tag ut dem, fördela stuvningen över och servera omedelbart portionsvis på förvärmda tallrikar. |
För 4 personer:
|
|
Saffranssås: 2 msk smör 2 msk vetemjöl ½ g saffran 1 dl fiskfond 2 dl torrt vitt vin 2 dl kaffegrädde salt svartpeppar 2 msk vispad grädde |
1. | Lägg fiskskrovet i en gryta, häll på vatten och salt, koka upp, skumma. Sätt till alla övriga ingredienser till fiskfonden, koka i 20 minuter, sila. Koka ihop tills 1 dl återstår. |
2. | Gör såsen. Fräs smör och mjöl med saffran. Späd med fiskfonden, vinet och kaffegrädden. Koka ett par minuter, smaka av med salt och peppar. Rör ner vispad grädde vid serveringen. |
3. | Gör i ordning garneringen. Rensa räkorna, strimla paprikan, förväll den ½ minut i kokande vatten, värm räkorna över ångan. |
4. | Gör i ordning garneringen. rensa räkorna, strimla paprikan, förväll den ½ minut i kokande vatten, värm räkorna över ångan. |
|
För 4 personer: 4 stora välmogna päron Fyllning: 75 g mandelmassa 1 msk likör, t ex apelsinlikör 1½ dl parisergrädde (se recept) Choklad glasyr: 50 g blockchoklad 1 tsk olja |
1. | Skölj päronen och kärna ur dem utan att dela dem. Gräv ur ett hål så fyllningen får plats. |
2. | Rör mandelmassan mjuk med likören, fyll den i en spritspåse och spruta in i päronen. |
3. | Fyll sedan spritspåsen med parisergrädde och täck hålet med grädde. |
4. | Smält blockchokladen med oljan i vattenbad. |
5. | Doppas päronen till hälften i blockchokladen och ställ dem att stelna på kall plats. |
Parisergrädde | |
6. | Parisergrädde är vispgrädde smaksatt med kakao. Men inte vilken vispgrädde som helst. Vispgrädden kokas upp dagen innan och får stå kallt över natten. Sedan vispas den tjock och smaksätts med kakao, 2 - 3 msk till 5 dl vispgrädde. |